De bedste film i 2009, eller den mest forsinkede top 10-(nej top 16) liste i verdenshistorien

Af Mads Grymer Ejstrup

“A Great film is rarely er perfect one.”

Pauline Kael.

Nu er den har endelig, min liste over de bedste film i 2009. Men det er ikke en top 10! Kan manden da ikke beslutte sig? Næ, og hvad så? Disse film fortjener alle deres plads og måske er der et par stykker det også burde være dig og der er sikkert et par jeg slet ikke har endnu, men sådan er det bare. Giv endelig jeres mening tilkende.

Inglorious Basterds

Inglorious Basterds er ikke en perfekt film, den stritter i alle retninger som et pindsvin. Men samtidig er der en gennemgående og meget Tarantinosk tematik, alle scener handler om at performe. Og filmen handler om hvor kraftfuld filmmediet er og beviser det i sig selv til fulde. En helt vidunderlig film.

Knowing

Måske en af årets mindre velmodtagede film. Jeg kan godt forstå at folk kan vende sig mod dens åbenlyse religiøsitet, men filmen er altså magisk filmkunst.

Avatar

Et godt gammeldages eventyr in space. Fabelagtig teknisk og her mener jeg ikke filmens special effects, men den måde filmen bygger sin fortælling op og docerer sin action og sine spektakulære scener. Det hele er til for at underbygge oplevelsen af en helt ny verden og det virker.

Standard Operating Procedure

En dokumentarfilm som på en gang både er en ghribende beretning fra Abu Ghraib, en kritik af det amerikanske militær, en film om det at opklare forbrydelser ud fra fotografier og en film om det mærkelige stof som et fotografi gjort er, på en gang et øjebliks sandhed og en måske en vildledning. Vanvittig stor filmkunst.

Observe and Report

På overfladen en gennemsnitskomedie og en godmodig taber der drømmer om mere end jobbet som sikkerhedschef i et storcenter, men hov! Opføre han sig ikke lidt psykiopatisk,? Kan man grine af det? Og foregår det noget af det i hans egen fantasi?

Antichrist

Jeg tror næsten ikke der er mere at skrive om denne.

Fri Os fra det onde

Årets bedste danske film som også stritter i alle mulige retninger og som er for meget af det hele. Yes!

Chi bi

Voldelig, stårslået, morsom. John Woo har tilføjet humor og endda en temmelig fjollet en af slagsen, til sin vinderformel og det er kun blevet bedre.

Vals Im Bashir

Fortæller en så grum historie at den må fortælles med tegnefilm og stadig er man mærket.

Watchmen

Den bedste superhelte-filmatisering til dato. Handler små om mennesker, der ikke kan overskue en verden i gråtoner og har valgt selv at farve den sort og hvid.

Rachel Getting Married

En sprudlende og knugende film om skelleter i skabende i en familie og hvordan de dukker op til overfladen ved en fest. Inspireret af Festen, men (tør man sige det) bedre.

Moon

En spøjs lille science fictionfilm, men også en rigtig science fictionfilm, hvor en en fremtidsverden bruges til at undersøge hvad identitet er.

The Wrestler

Åh ja.

Låt Den Rätte Komma In

Findes på min liste over de bedste film i ”nullerne” læs her hvorfor.

Drag Me to Hell

Sommerens mest underholdene film. En lille perle af en ukult gyser om verdens sødeste kvinde, der prøver at være hård i filten og bliver straffet noget så grusomt for det. Herligt!!!

The Hurt Locker

En intens actionfilm, som man næsten ikke opdager også er et studie i krigens psykologi. Stor kunst.

A Serious Man

Coen brødrerne tager favntag med deres kultur og det er der kommet en stille og grum lille sjov tragedie ud af, eller er den så lille endda?

Læs også mine lister over de bedste film 2000-2009.

Reklamer

~ af Mads Grymer Ejstrup på mandag, 8 februar 2010.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: